Välkommen



En blogg med recept på godsaker anpassade för allergiker och veganer.


Vi använder den som en receptbank för att komma åt våra recept när vi inte är hemma och för att vänner lätt ska få tag på recepten
.

Alla recept är skapade av oss och finns ofta i flera varianter även om vi bara lägger ut en här. Skriv i kommentaren om du undrar tex hur man ska göra om kakan inte behöver vara glutenfri.
Att baka för allergiker kan kännas lite ovant i början. När man väl har plockat bort ägg, mjöl och mjölk kan man tro att det inte finnas så mycket kvar att baka med. Men det går utmärkt, det finns nämligen en hel del olika produkter man kan använda i stället!
De flesta recepten som finns här borde ge bra resultat även om man är ovan vid att baka glutenfritt. En sak att tänka på är att mjölmängder är för den specifika mjölsorten, andra mixer kan ge helt andra resultat.


Alla våra recept har etiketter så att man snabbt ska kunna se om man tål kakan. Om kakan innehåller choklad så påverkar inte det etiketterna eftersom det finns choklad som är nöt, mjölk och glutenfri. Naturligtvis kan man använda annan choklad också beroende på vem som ska äta kakan. Olika personer är ju olika känsliga mot spår av exempelvis mjölk.

Lycka till!

Lime cheesecake på chokladbotten

Tidskrävande men inte särskilt arbetsam att göra



Chokladbotten

75g  mjölkfritt margarin
1,5dl socker
2msk sojagrädde
1tsk vaniljsocker
0,5tsk salt
1 knapp tsk bakpulver
115g lailas gula mix
2msk pofiber
0,5dl kakao

Mixa margarin, socker och sojagrädde smidigt
Blanda övriga ingredinser
Krama ihop till en smulpajsliknade deg Oftast lättast med händerna då mjölmixen lätt yr om man rör om
Bred ut i rund springform
Grädda ca 15min i 175 grader
låt svalna

Lime Cheesecake
400g Tofuline creemcheese/laktosfritt alternativ
Rivet skal från 1 lime
saft från 1 lime
2tsk vaniljsocker
1dl gelesocker multi
1dl sojagrädde

Rör creemcheese, vaniljsocker och lime smidigt
Blanda sojagrädde och multisocker i en tjockbottnad kastrull, låt koka upp på medelvärme. Låt koka ca 1min
Häll under omrörning ner sockervätskan i creemcheesen och vispa slätt med elvisp.
Bred ut över botten
Låt stelna i kylskåp i minst 1timme

Hallontopping
300g hallon
1dl vatten
2 dl gelesocker multi

Välj ut ca 50g fina hallon och lägg undan.
Restrerande 250g kokas med vattnet under ett par min så att hallonen kokar sönder
Sila bort kärnorna
Häll tillbaka saften i kastrullen tillsamans med multisockret.
Koka upp och låt koka en halv min.
Häll försiktigt ner hallonsåsen över cheesecaken. Rinner det för fort/hårt går cheesecaken sönder
Låt stelna i kylskåpet

Frosting
50 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
150 g Tofuline creemcheese/laktosfritt alternativ
5-6 dl florsocker
2tsk vaniljsocker

Gör så här:
Rör margarinet mjukt
Rör ner creemcheese och vaniljsocker
Blanda den mindre mängden florsocker
Vispa med elvisp tills det är slätt och du har en konsistens som går att spritsa.
Om det är för löst blanda i mer florsocker, om för fast ta mer creemecheese.
Spritsa ut på tårtan

Förvara i kylskåp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar