Välkommen



En blogg med recept på godsaker anpassade för allergiker och veganer.


Vi använder den som en receptbank för att komma åt våra recept när vi inte är hemma och för att vänner lätt ska få tag på recepten
.

Alla recept är skapade av oss och finns ofta i flera varianter även om vi bara lägger ut en här. Skriv i kommentaren om du undrar tex hur man ska göra om kakan inte behöver vara glutenfri.
Att baka för allergiker kan kännas lite ovant i början. När man väl har plockat bort ägg, mjöl och mjölk kan man tro att det inte finnas så mycket kvar att baka med. Men det går utmärkt, det finns nämligen en hel del olika produkter man kan använda i stället!
De flesta recepten som finns här borde ge bra resultat även om man är ovan vid att baka glutenfritt. En sak att tänka på är att mjölmängder är för den specifika mjölsorten, andra mixer kan ge helt andra resultat.


Alla våra recept har etiketter så att man snabbt ska kunna se om man tål kakan. Om kakan innehåller choklad så påverkar inte det etiketterna eftersom det finns choklad som är nöt, mjölk och glutenfri. Naturligtvis kan man använda annan choklad också beroende på vem som ska äta kakan. Olika personer är ju olika känsliga mot spår av exempelvis mjölk.

Lycka till!

Semlor



Omgjort 20120129
20160207, du kan även byta ut grädde+mjölk mot gogreens nya glutenfria havremjölk om du vill ha dom helt mjölkfria

ca 16st semelbullar, gräddas i 250grader

1dl laktosfri grädde
4dl laktosfri mjölk
50g jäst för söta degar
1dl vit sirap
12dl (720g) Laila gul mjölmix
1tsk vaniljsocker eller 2 tsk kardemumma
1/2tsk salt
1/2 tsk hjorthornssalt
100g laktosfritt margarin

Värm mjölken/grädden till 37grader
Smula ner jästen i bunken och häller över mjölken så att jästen löser sig, om du använder torrjäst värm mjölken enligt instruktion på paketet och blanda jästen med övriga torra ingredienser.
Rör ner sirapen

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i mjölkblandingen.
"Smula" ner margarinet i småbitar och låt assistent gå så att margarinet arbetas in i degen.
Degen kommer att se torr ut och släppa från kanterna väldigt fort men låt assistent jobba ett tag till så blir degen kladdig igen, arbeta degen tills den åter nästan släpper helt från kanterna och den ser lite blankfuktig ut. Tar 6-7min i assistent.

Låt jäsa ca 25min i bunken degen ska bli större och blankare

Knåda och blanda ev i mer mjöl vid behov. Degen ska kännas fuktig och kommer att spricka då den inte är elastisk men trots fuktigheten så kladdar den inte fast. Baka ut till bullar som läggs på en bakpappersklädd plåt.

Sätt ungen på 250grader och låt bullarna jäsa i ca 30min.
Täckt med plastfolie +bakduk. Bullarna ska bli större under jäsningen men observera att det inte går att mäta jäsningen genom att trycka på bullarna, de kommer inte att resa sig.
Pensla med mjölk eller smält laktosfritt margarin

Grädda i 10-12min i mitten av ugnen

Låt svalna på galler under bakduk.
Ät dem samma dag eller frys in.

2 kommentarer:

  1. Underbart att kunna baka semlor - de blev helt fantastiska. Tack för receptet, ska definitivt gå in och baka mer grejor här till den kommande inflyttningsfesten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra! Kladdkakan och muffins brukar vara populära även bland icke allergiker

      Radera