Välkommen



En blogg med recept på godsaker anpassade för allergiker och veganer.


Vi använder den som en receptbank för att komma åt våra recept när vi inte är hemma och för att vänner lätt ska få tag på recepten
.

Alla recept är skapade av oss och finns ofta i flera varianter även om vi bara lägger ut en här. Skriv i kommentaren om du undrar tex hur man ska göra om kakan inte behöver vara glutenfri.
Att baka för allergiker kan kännas lite ovant i början. När man väl har plockat bort ägg, mjöl och mjölk kan man tro att det inte finnas så mycket kvar att baka med. Men det går utmärkt, det finns nämligen en hel del olika produkter man kan använda i stället!
De flesta recepten som finns här borde ge bra resultat även om man är ovan vid att baka glutenfritt. En sak att tänka på är att mjölmängder är för den specifika mjölsorten, andra mixer kan ge helt andra resultat.


Alla våra recept har etiketter så att man snabbt ska kunna se om man tål kakan. Om kakan innehåller choklad så påverkar inte det etiketterna eftersom det finns choklad som är nöt, mjölk och glutenfri. Naturligtvis kan man använda annan choklad också beroende på vem som ska äta kakan. Olika personer är ju olika känsliga mot spår av exempelvis mjölk.

Lycka till!

Chokladtryffelkaka

Den här kakan är otroligt smidig att göra. Genom att dra nytta av att ägg- och glutenfria kakor ofta sjunker ihop när de tas ut från ugnen så får man en paj-liknande form som bara är att fylla med tryffel.

Chokladbotten
75g mjölkfritt margarin/smör
1,5 dl socker
2 msk sojagrädde
1 tsk vaniljsocker
0,25 tsk salt
1 knapp tsk bakpulver
115g lailas gula mix
2 msk pofiber
0,5 dl kakao

Mixa margarin, socker och sojagrädde smidigt
Blanda övriga ingredienser och rör sedan smeten smidig. Den ska förbi stadiet där den känns som smulpajsdeg. Oftast lättast med händerna då mjölmixen lätt yr om man rör om
Bred ut i rund springform. Vill man ha små kakor som på bilden, gör runda bollar, platta till och lägg i botten på mazarinformar, blir ca 15 st. Gräddningstiden är ungefär den samma.
Grädda ca 15min i 175 grader. Släpp gärna kakan en centimeter ovanför underlägget när du tar ut den så sjunker den ihop ordentligt.

Chokladtryffel
200g mörk choklad (60%-70%)
1dl laktosfri vispgrädde (Går även med sojagrädde för vegansk kaka)
1 klick mjölkfritt margarin/smör 
1-2 msk smaksättning

Hacka chokladen fint, koka upp grädde med margarin och häll över chokladen. Rör om tills smeten blivit jämn. Blanda i smaksättning, häll sedan i tryffeln i kakan och låt den stå svalt. För små formar är det lättast att spritsa ner tryffeln.

Som smaksättning fungerar till exempel konjak eller kaffe bra. Ta något du tycker passar bra med choklad. Undvik söt likör, det kan lätt bli lite för sött.

Vill man göra ännu mer av kakan så kan man även göra en sats hallonmousse och bre ovanpå. Fungerar utmärkt tillsammans med konjak i tryffeln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar