2 dl laktosfri mjölk
0.5dl vit sirap
25g sötjäst
6dl (360g) gul laila mjölmix
2msk pofibrer
0.5g saffran (1pkt)
75g mjölkfritt margarin
Fyllning
150g mandelmassa eller Marsipan utan mandel
50g laktosfritt margarin
0,5dl russin
Pärlsocker
0,5dl russin
Pärlsocker
Lägg "mandelmassan" i frysen så att den lättare går att riva.
Värm mjölken/grädden till 37grader, häll i sirapen i kastrullen
Smula ner jästen i bunken och häll över mjölken så att jästen löser sig, om du använder torrjäst värm mjölken enligt instruktion på paketet och blanda jästen med övriga torra ingredienser
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i mjölkblandingen.
"smula" ner margarinet i småbitar och låt assistent gå så att margarinet arbetas in i degen.
Degen kommer att se torr ut och släppa från kanterna väldigt fort men låt assistent jobba ett tag till så blir degen kladdig igen, arbeta degen tills den åter nästan släpper helt från kanterna och den ser lite blankfuktig ut. Tar 6-7min i assistent.
Låt jäsa ca 25min i bunken , degen ska bli större och blankare
Riv "mandelmassan" grovt på ett rivjärn och mjuka upp margarinet så att det går att breda.
Smörj en rund springform.
Knåda degen och blanda ev i mer mjöl vid behov. Degen ska kännas fuktig och kommer att spricka då den inte är elastisk men trots fuktigheten så kladdar den inte fast i bordet.
Kavla ut till ca 30*40cm, bred på margarinet, sprid ut den rivna mandelmassan och russin. Rulla ihop och dela i ca 16bullar. Placera bullarna i formen.
Sätt ungen på 225grader och låt bullarna jäsa i ca 30min. Ha formen täckt med plastfolie +bakduk.
Pensla med laktosfri mjölk och häll på pärlsocker
Grädda i ca 25min i nedre delen av ugnen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar