Välkommen



En blogg med recept på godsaker anpassade för allergiker och veganer.


Vi använder den som en receptbank för att komma åt våra recept när vi inte är hemma och för att vänner lätt ska få tag på recepten
.

Alla recept är skapade av oss och finns ofta i flera varianter även om vi bara lägger ut en här. Skriv i kommentaren om du undrar tex hur man ska göra om kakan inte behöver vara glutenfri.
Att baka för allergiker kan kännas lite ovant i början. När man väl har plockat bort ägg, mjöl och mjölk kan man tro att det inte finnas så mycket kvar att baka med. Men det går utmärkt, det finns nämligen en hel del olika produkter man kan använda i stället!
De flesta recepten som finns här borde ge bra resultat även om man är ovan vid att baka glutenfritt. En sak att tänka på är att mjölmängder är för den specifika mjölsorten, andra mixer kan ge helt andra resultat.


Alla våra recept har etiketter så att man snabbt ska kunna se om man tål kakan. Om kakan innehåller choklad så påverkar inte det etiketterna eftersom det finns choklad som är nöt, mjölk och glutenfri. Naturligtvis kan man använda annan choklad också beroende på vem som ska äta kakan. Olika personer är ju olika känsliga mot spår av exempelvis mjölk.

Lycka till!

Neakaka

En bra födelsedagskaka!

2dl socker
175g kesella (se nedan)
100g margarin
saft och skal från en halv citron
2tsk vaniljsocker
2,5dl mjöl (eller Lailas gula mjölmix)
1tsk bakpulver
1/2tsk salt
(pofiber eller polenta till formen)

glasyr:
200g philadelfia (laktosfri cream-cheese)
3/4 dl florsocker
2msk flädersaftkoncentrat (eventuellt citron)

Rör ihop socker och kesella.
Tillsätt smält margarin och citron.
Rör samman övriga torra ingredienser och blanda ner.
Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter i rund smord och bröad form, 200grader.

Låt svalna.

Blanda ingredienserna till glasyren och bred på.
Garnera gärna med halva citronskivor.

Även denna kaka mår bra av att stå över natten.

Kesellasubstitut:
Vad jag vet finns ingen laktosfri variant av kesella. Det går däremot utmärkt att göra själv. Blanda en tredjedel laktosfri vispgrädde med två tredjedelar avrunnen laktosfri yoghurt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar