Välkommen



En blogg med recept på godsaker anpassade för allergiker och veganer.


Vi använder den som en receptbank för att komma åt våra recept när vi inte är hemma och för att vänner lätt ska få tag på recepten
.

Alla recept är skapade av oss och finns ofta i flera varianter även om vi bara lägger ut en här. Skriv i kommentaren om du undrar tex hur man ska göra om kakan inte behöver vara glutenfri.
Att baka för allergiker kan kännas lite ovant i början. När man väl har plockat bort ägg, mjöl och mjölk kan man tro att det inte finnas så mycket kvar att baka med. Men det går utmärkt, det finns nämligen en hel del olika produkter man kan använda i stället!
De flesta recepten som finns här borde ge bra resultat även om man är ovan vid att baka glutenfritt. En sak att tänka på är att mjölmängder är för den specifika mjölsorten, andra mixer kan ge helt andra resultat.


Alla våra recept har etiketter så att man snabbt ska kunna se om man tål kakan. Om kakan innehåller choklad så påverkar inte det etiketterna eftersom det finns choklad som är nöt, mjölk och glutenfri. Naturligtvis kan man använda annan choklad också beroende på vem som ska äta kakan. Olika personer är ju olika känsliga mot spår av exempelvis mjölk.

Lycka till!

Bikarbonatbröd

5dl grov laila mix
1dl pofibrer
1tsk salt
2tsk bikarbonat
2dl frön/kärnor (tex solros/pumpa/melonkärnor)
0,5dl psyliumfrö eller linfrö

50g strimlade torkade aprikoser/russin
0,75dl mörk sirap (ej brödsirap om det ska vara glutenfritt)
5dl laktosfri filmjölk

Värm ugnen till 100grader
Blanda alla torra ingredienser rör i den torkade frukten, sirap och filmjölk och häll ner i en avlång brödform som du smörjt in med lite matfett

Grädda först i 100grader i 1h
Höj sedan till 150grader under 1h
Stäng av ugnen, tippa ur brödet ur formen och låt stå inne i 15min utan form i eftervärmen.

Låt svalna sedan på galler.
Bör ligga några timmar/över natten och håller en dryg vecka innan det blir tråkigt. Går även bra att frysa in

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar