Välkommen



En blogg med recept på godsaker anpassade för allergiker och veganer.


Vi använder den som en receptbank för att komma åt våra recept när vi inte är hemma och för att vänner lätt ska få tag på recepten
.

Alla recept är skapade av oss och finns ofta i flera varianter även om vi bara lägger ut en här. Skriv i kommentaren om du undrar tex hur man ska göra om kakan inte behöver vara glutenfri.
Att baka för allergiker kan kännas lite ovant i början. När man väl har plockat bort ägg, mjöl och mjölk kan man tro att det inte finnas så mycket kvar att baka med. Men det går utmärkt, det finns nämligen en hel del olika produkter man kan använda i stället!
De flesta recepten som finns här borde ge bra resultat även om man är ovan vid att baka glutenfritt. En sak att tänka på är att mjölmängder är för den specifika mjölsorten, andra mixer kan ge helt andra resultat.


Alla våra recept har etiketter så att man snabbt ska kunna se om man tål kakan. Om kakan innehåller choklad så påverkar inte det etiketterna eftersom det finns choklad som är nöt, mjölk och glutenfri. Naturligtvis kan man använda annan choklad också beroende på vem som ska äta kakan. Olika personer är ju olika känsliga mot spår av exempelvis mjölk.

Lycka till!

Kanelbullar


Ca 40st i stl bullform
Bulldeg
1dl laktosfri grädde
4dl laktosfri mjölk
50g sötjäst
12dl (720g) gul laila mjölmix
0,5dl pofibrer
1dl socker alt 1dl vit sirap
2tsk vaniljsocker
100g mjölkfritt margarin

Fyllning
150 g mjölkfritt margarin
1 dl socker
3 msk malen kanel

Mjölk eller smält margarin till pensling


Värm mjölken/grädden till 37grader
Smula ner jästen i bunken och häller över mjölken så att jästen löser sig, om du använder torrjäst värm mjölken enligt instruktion på paketet och blanda jästen med övriga torra ingredienser

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i mjölkblandingen.
"smula" ner margarinet i småbitar och låt assistent gå så att margarinet arbetas in i degen.
Degen kommer att se torr ut och släppa från kanterna väldigt fort men låt assistent jobba ett tag till så blir degen kladdig igen, arbeta degen tills den åter nästan släpper helt från kanterna och den ser lite blankfuktig ut. Tar 6-7min i assistent.

Låt jäsa ca 25min i bunken och blanda under tiden fyllningen.Degen ska bli större och blankare

Knåda och blanda ev i mer mjöl vid behov. Degen ska kännas fuktig och kommer att spricka då den inte är elastisk men trots fuktigheten så kladdar den inte fast i kaveln.


Dela i degen i två delar och kavla ut.
Bred på fyllningen och rulla ihop, dela i 16bullar och lägg i bullformar.

Sätt ungen på 250grader och låt bullarna jäsa i bullformarna i ca 30min. Ha formarna täckta med plastfolie +bakduk.
Pensla med mjölk eller margarin

Grädda i 10-12min i mitten av ugnen (om du gör flätor istället för bullar bör du sänka till 225grader och 15-20min)
Låt svalna på galler.

Anledningen till att det är både mjölk och grädde i är för att jag upplever att det blir saftigare när man ökar fetthalten i vätskan något.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar