Ca 40st i stl bullform
Bulldeg
1dl laktosfri grädde
4dl laktosfri mjölk
50g sötjäst
12dl (720g) gul laila mjölmix
0,5dl pofibrer
1dl socker alt 1dl vit sirap
2tsk vaniljsocker
100g mjölkfritt margarin
Fyllning
150 g mjölkfritt margarin
1 dl socker
3 msk malen kanel
Mjölk eller smält margarin till pensling
Mjölk eller smält margarin till pensling
Värm mjölken/grädden till 37grader
Smula ner jästen i bunken och häller över mjölken så att jästen löser sig, om du använder torrjäst värm mjölken enligt instruktion på paketet och blanda jästen med övriga torra ingredienser
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i mjölkblandingen.
"smula" ner margarinet i småbitar och låt assistent gå så att margarinet arbetas in i degen.
Degen kommer att se torr ut och släppa från kanterna väldigt fort men låt assistent jobba ett tag till så blir degen kladdig igen, arbeta degen tills den åter nästan släpper helt från kanterna och den ser lite blankfuktig ut. Tar 6-7min i assistent.
Låt jäsa ca 25min i bunken och blanda under tiden fyllningen.Degen ska bli större och blankare
Knåda och blanda ev i mer mjöl vid behov. Degen ska kännas fuktig och kommer att spricka då den inte är elastisk men trots fuktigheten så kladdar den inte fast i kaveln.
Dela i degen i två delar och kavla ut.
Bred på fyllningen och rulla ihop, dela i 16bullar och lägg i bullformar.
Sätt ungen på 250grader och låt bullarna jäsa i bullformarna i ca 30min. Ha formarna täckta med plastfolie +bakduk.
Pensla med mjölk eller margarin
Grädda i 10-12min i mitten av ugnen (om du gör flätor istället för bullar bör du sänka till 225grader och 15-20min)
Låt svalna på galler.
Anledningen till att det är både mjölk och grädde i är för att jag upplever att det blir saftigare när man ökar fetthalten i vätskan något.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar