Välkommen



En blogg med recept på godsaker anpassade för allergiker och veganer.


Vi använder den som en receptbank för att komma åt våra recept när vi inte är hemma och för att vänner lätt ska få tag på recepten
.

Alla recept är skapade av oss och finns ofta i flera varianter även om vi bara lägger ut en här. Skriv i kommentaren om du undrar tex hur man ska göra om kakan inte behöver vara glutenfri.
Att baka för allergiker kan kännas lite ovant i början. När man väl har plockat bort ägg, mjöl och mjölk kan man tro att det inte finnas så mycket kvar att baka med. Men det går utmärkt, det finns nämligen en hel del olika produkter man kan använda i stället!
De flesta recepten som finns här borde ge bra resultat även om man är ovan vid att baka glutenfritt. En sak att tänka på är att mjölmängder är för den specifika mjölsorten, andra mixer kan ge helt andra resultat.


Alla våra recept har etiketter så att man snabbt ska kunna se om man tål kakan. Om kakan innehåller choklad så påverkar inte det etiketterna eftersom det finns choklad som är nöt, mjölk och glutenfri. Naturligtvis kan man använda annan choklad också beroende på vem som ska äta kakan. Olika personer är ju olika känsliga mot spår av exempelvis mjölk.

Lycka till!

Mastig chokladtårta


Botten:
Gör en chokladbotten som i rulltårta i en stor långpanna. Dela i två delar och jämna till kanterna så de är lika stora.

Chokladmousse:
200g mörk choklad ~60%
2,5dl vispgrädde
2tsk vaniljsocker
1,5msk mockakaffe, espresso eller annat starkt kaffe
0,5msk konjak

Smält chokladen i mikrovågsugn, låt svalna.
Vispa grädden med vaniljsockret och rör i chokladen. När smeten har blivit jämn så blanda ner konjak och kaffe. Ställ svalt, är moussen för varm så är det lätt hänt att den trycks ut ur kakan.
För lite mörkar choklad öka gärna mängden grädde till 3dl.

Montering:
Smeta på det mesta av chokladmoussen på en av bottnarna. Lägg på en botten till och resten av moussen.

Glasyr:
Den här smeten räcker för att täcka både ovansida och kanter. För bara ovansidan räcker hälften.
200g choklad
50g margarin/smör
1dl grädde

Hacka chokladen fint. Koka upp grädde och smör och häll över vätskan över chokladen. Rör om tills det är smält. Låt smeten svalna innan den läggs på kakan, så inte moussen smälter och rinner ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar