Välkommen



En blogg med recept på godsaker anpassade för allergiker och veganer.


Vi använder den som en receptbank för att komma åt våra recept när vi inte är hemma och för att vänner lätt ska få tag på recepten
.

Alla recept är skapade av oss och finns ofta i flera varianter även om vi bara lägger ut en här. Skriv i kommentaren om du undrar tex hur man ska göra om kakan inte behöver vara glutenfri.
Att baka för allergiker kan kännas lite ovant i början. När man väl har plockat bort ägg, mjöl och mjölk kan man tro att det inte finnas så mycket kvar att baka med. Men det går utmärkt, det finns nämligen en hel del olika produkter man kan använda i stället!
De flesta recepten som finns här borde ge bra resultat även om man är ovan vid att baka glutenfritt. En sak att tänka på är att mjölmängder är för den specifika mjölsorten, andra mixer kan ge helt andra resultat.


Alla våra recept har etiketter så att man snabbt ska kunna se om man tål kakan. Om kakan innehåller choklad så påverkar inte det etiketterna eftersom det finns choklad som är nöt, mjölk och glutenfri. Naturligtvis kan man använda annan choklad också beroende på vem som ska äta kakan. Olika personer är ju olika känsliga mot spår av exempelvis mjölk.

Lycka till!

Lussekatter

Ca 16st rätt små
0.5 dl laktosfri grädde
2 dl laktosfri mjölk
0.5dl vit sirap
25g sötjäst
6dl (360g) gul laila mjölmix
2msk pofibrer
0.5g saffran (1pkt)
75g mjölkfritt margarin


Mjölk eller smält margarin till pensling,
ca 0.5dl russin

Värm mjölken/grädden till 37grader, häll i sirapen i kastrullen
Smula ner jästen i bunken och häll över mjölken så att jästen löser sig, om du använder torrjäst värm mjölken enligt instruktion på paketet och blanda jästen med övriga torra ingredienser

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i mjölkblandingen.
"smula" ner margarinet i småbitar och låt assistent gå så att margarinet arbetas in i degen.
Degen kommer att se torr ut och släppa från kanterna väldigt fort men låt assistent jobba ett tag till så blir degen kladdig igen, arbeta degen tills den åter nästan släpper helt från kanterna och den ser lite blankfuktig ut. Tar 6-7min i assistent.

Låt jäsa ca 25min i bunken , degen ska bli större och blankare

Knåda och blanda ev i mer mjöl vid behov. Degen ska kännas fuktig och kommer att spricka då den inte är elastisk men trots fuktigheten så kladdar den inte fast i  bordet.

Dela i degen i 16delar, rulla till korvar och snurra till lussekatter som placeras på en bakpappersklädd plåt.

Sätt ungen på 250grader och låt bullarna jäsa  i ca 30min. Ha dem täckta med plastfolie +bakduk.
Pensla med mjölk eller smält margarin och tryck ner russin.

Grädda i 8-10min i mitten av ugnen
Låt svalna på galler.

2 kommentarer:

  1. Hej! Jag bara undrar om det går att byta ut mjölmixen till en av de lite mer "vanliga" mjölmixerna som finns? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Jag har prövat med sempers finmix men det blev inte alls bra.
      Det som är så bra med den gula laila mixen är att degen går att knåda och att det är lätt att forma lussekatterna, degen blir helt enkelt mer lik en glutendeg.

      Lailas mix finns på alla stora Ica och även på många mindre då det nu mer är ett märke Kockens har köpt upp. http://www.kockens.se/lailasmjolmix

      Lycka till

      Radera