0.5 dl laktosfri grädde
2 dl laktosfri mjölk
0.5dl vit sirap
25g sötjäst
6dl (360g) gul laila mjölmix
2msk pofibrer
0.5g saffran (1pkt)
75g mjölkfritt margarin
Mjölk eller smält margarin till pensling,
ca 0.5dl russin
ca 0.5dl russin
Värm mjölken/grädden till 37grader, häll i sirapen i kastrullen
Smula ner jästen i bunken och häll över mjölken så att jästen löser sig, om du använder torrjäst värm mjölken enligt instruktion på paketet och blanda jästen med övriga torra ingredienser
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i mjölkblandingen.
"smula" ner margarinet i småbitar och låt assistent gå så att margarinet arbetas in i degen.
Degen kommer att se torr ut och släppa från kanterna väldigt fort men låt assistent jobba ett tag till så blir degen kladdig igen, arbeta degen tills den åter nästan släpper helt från kanterna och den ser lite blankfuktig ut. Tar 6-7min i assistent.
Låt jäsa ca 25min i bunken , degen ska bli större och blankare
Knåda och blanda ev i mer mjöl vid behov. Degen ska kännas fuktig och kommer att spricka då den inte är elastisk men trots fuktigheten så kladdar den inte fast i bordet.
Dela i degen i 16delar, rulla till korvar och snurra till lussekatter som placeras på en bakpappersklädd plåt.
Sätt ungen på 250grader och låt bullarna jäsa i ca 30min. Ha dem täckta med plastfolie +bakduk.
Pensla med mjölk eller smält margarin och tryck ner russin.
Grädda i 8-10min i mitten av ugnen
Låt svalna på galler.
Hej! Jag bara undrar om det går att byta ut mjölmixen till en av de lite mer "vanliga" mjölmixerna som finns? :)
SvaraRaderaHej! Jag har prövat med sempers finmix men det blev inte alls bra.
RaderaDet som är så bra med den gula laila mixen är att degen går att knåda och att det är lätt att forma lussekatterna, degen blir helt enkelt mer lik en glutendeg.
Lailas mix finns på alla stora Ica och även på många mindre då det nu mer är ett märke Kockens har köpt upp. http://www.kockens.se/lailasmjolmix
Lycka till