Välkommen



En blogg med recept på godsaker anpassade för allergiker och veganer.


Vi använder den som en receptbank för att komma åt våra recept när vi inte är hemma och för att vänner lätt ska få tag på recepten
.

Alla recept är skapade av oss och finns ofta i flera varianter även om vi bara lägger ut en här. Skriv i kommentaren om du undrar tex hur man ska göra om kakan inte behöver vara glutenfri.
Att baka för allergiker kan kännas lite ovant i början. När man väl har plockat bort ägg, mjöl och mjölk kan man tro att det inte finnas så mycket kvar att baka med. Men det går utmärkt, det finns nämligen en hel del olika produkter man kan använda i stället!
De flesta recepten som finns här borde ge bra resultat även om man är ovan vid att baka glutenfritt. En sak att tänka på är att mjölmängder är för den specifika mjölsorten, andra mixer kan ge helt andra resultat.


Alla våra recept har etiketter så att man snabbt ska kunna se om man tål kakan. Om kakan innehåller choklad så påverkar inte det etiketterna eftersom det finns choklad som är nöt, mjölk och glutenfri. Naturligtvis kan man använda annan choklad också beroende på vem som ska äta kakan. Olika personer är ju olika känsliga mot spår av exempelvis mjölk.

Lycka till!

Julig cheesecake

Pepparkaksbotten
150g pepparkakor (anpassade efter allergi/diet)
50g smält mjölkfritt margarin

Smula pepparkakorna och blanda med margarinet. Bred ut massan i en form.

Cheesecake
2 paket Tofuline creemcheese/laktosfritt alternativ
2tsk vaniljsocker
1dl gelesocker multi
1dl sojagrädde

Rör creemcheese, vaniljsocker och lime smidigt
Blanda sojagrädde och multisocker i en tjockbottnad kastrull, låt koka upp på medelvärme.
Låt koka ca 1min
Häll under omrörning ner sockervätskan i creemcheesen och vispa slätt med elvisp.
Bred ut över botten
Låt stelna i kylskåp i minst 1timme

Citrustopping
2st apelsiner
2st blodapelsiner

1,5dl vatten
2st stjärnanis
1  kanelstång
1 liten vaniljstång

0,5-1dl gelesocker multi

Skala och filea citrusfrukterna och sprid ut dem på en tallrik
Häll vatten och kryddor i en kastrull, koka upp på svag värme och låt puttra i ca 5min
Plocka bort kryddorna och låt svalna.
Häll lagen över citrusfrukterna och låt ligga minst 1h
Lägg citrusfrukterna på cheesecaken
Häll tillbaka lagen som nu är utspädd med saft från apelsinerna i en kastrull tillsamans med multisockret. Det ska vara dubbelt så mycket lag som socker, så har du mindre lag minska sockermängden.
Koka upp och låt koka en halv min.
Häll försiktigt ner såsen över cheesecaken. Rinner det för fort/hårt går cheesecaken sönder
Låt stelna i kylskåpet

1 kommentar: