Välkommen



En blogg med recept på godsaker anpassade för allergiker och veganer.


Vi använder den som en receptbank för att komma åt våra recept när vi inte är hemma och för att vänner lätt ska få tag på recepten
.

Alla recept är skapade av oss och finns ofta i flera varianter även om vi bara lägger ut en här. Skriv i kommentaren om du undrar tex hur man ska göra om kakan inte behöver vara glutenfri.
Att baka för allergiker kan kännas lite ovant i början. När man väl har plockat bort ägg, mjöl och mjölk kan man tro att det inte finnas så mycket kvar att baka med. Men det går utmärkt, det finns nämligen en hel del olika produkter man kan använda i stället!
De flesta recepten som finns här borde ge bra resultat även om man är ovan vid att baka glutenfritt. En sak att tänka på är att mjölmängder är för den specifika mjölsorten, andra mixer kan ge helt andra resultat.


Alla våra recept har etiketter så att man snabbt ska kunna se om man tål kakan. Om kakan innehåller choklad så påverkar inte det etiketterna eftersom det finns choklad som är nöt, mjölk och glutenfri. Naturligtvis kan man använda annan choklad också beroende på vem som ska äta kakan. Olika personer är ju olika känsliga mot spår av exempelvis mjölk.

Lycka till!

Allergiprodukter

Det finns fler och fler produkter anpassade för allergiker. Här är en del som kan vara bra att känna till.

Bakmargarin:
  • Carlshamns mjölkfria,
  • Mildas mjölkfria (detta innehåller animaliskt B-vitamin och är alltså inte strikt veganskt)

Glutenhyllan:
  • Lailas Gula mjölmix - naturligt glutenfri, mycket bra till matbröd degen blir rätt lik en vanlig deg och inte så kladdig som glutenfria degar brukar bli
    Finns på rätt många ICA-butiker, jag har inte sett den på några Willys eller Hemköp
  • Lailas Blåa mjölmix - glutenfri, innehåller vetestärkelse!
    Finns även på många Hemköp och Willys.
  • Sempers Finmix- Naturligt glutenfri (men innehåller många olika saker och ger en kladdig deg), bra till småkakor och kakor som är kryddade. Finns på de flesta ställen.
  • Pofiber (Semper) baserat på potatisfibrer och binder vätska vilket gör brödet saftigare
    Finns i de flesta affärer som har en glutenfri hylla. Bra att stoppa ner lite i stället för lite mjöl.
  • No-egg (Orgram) - naturligt glutenfri äggersättning. Ger konsistens och bindning men inte samma jäskraft som ägg. Finns på fler och fler butiker.

Laktos- och mjölkfritt:
  • Alpro Sojagrädde - mjölkfri
    Binder bra, går i vissa fall använda som ersättning för ägg.
  • Oatley Havregrädde - sojafri, mjölkfri
    Binder inte riktigt lika bra som sojagrädde. Är ej naturligt glutenfri.
  • Tofuline creamy spread - vegansk creamcheese
    Bra för exempelvis glasyrer, kan ge lite väl mycket sojasmak.
  • Laktosfri creamcheese - ej mjölkfri
    Bättre att använda om man inte ska servera veganer eller mjölkallergiker, den ger mindre bismak.
  • Tofulineglass-mjölkfri
    sojabaserad glass som även fungerar för veganer. Finns i de flesta butiker

På fler och fler glutenfria hyllor finns även mörk choklad som är nötfri, mjölkfri och naturligt glutenfri (och fri från en hel del annat också, baksidan är täckt av symboler). Finns även med bland annat apelsinsmak. Den heter Plamil, importeras av Kung Markatta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar