Omgjort 20120129
20160207, du kan även byta ut grädde+mjölk mot gogreens nya glutenfria havremjölk om du vill ha dom helt mjölkfria
ca 16st semelbullar, gräddas i 250grader
1dl laktosfri grädde
4dl laktosfri mjölk50g jäst för söta degar
1dl vit sirap
12dl (720g) Laila gul mjölmix
1tsk vaniljsocker eller 2 tsk kardemumma
1/2tsk salt
1/2 tsk hjorthornssalt
100g laktosfritt margarin
Värm mjölken/grädden till 37grader
Smula ner jästen i bunken och häller över mjölken så att jästen löser sig, om du använder torrjäst värm mjölken enligt instruktion på paketet och blanda jästen med övriga torra ingredienser.
Rör ner sirapen
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i mjölkblandingen.
"Smula" ner margarinet i småbitar och låt assistent gå så att margarinet arbetas in i degen.
Degen kommer att se torr ut och släppa från kanterna väldigt fort men låt assistent jobba ett tag till så blir degen kladdig igen, arbeta degen tills den åter nästan släpper helt från kanterna och den ser lite blankfuktig ut. Tar 6-7min i assistent.
Låt jäsa ca 25min i bunken degen ska bli större och blankare
Knåda och blanda ev i mer mjöl vid behov. Degen ska kännas fuktig och kommer att spricka då den inte är elastisk men trots fuktigheten så kladdar den inte fast. Baka ut till bullar som läggs på en bakpappersklädd plåt.
Sätt ungen på 250grader och låt bullarna jäsa i ca 30min.
Täckt med plastfolie +bakduk. Bullarna ska bli större under jäsningen men observera att det inte går att mäta jäsningen genom att trycka på bullarna, de kommer inte att resa sig.
Pensla med mjölk eller smält laktosfritt margarin
Grädda i 10-12min i mitten av ugnen
Låt svalna på galler under bakduk.
Ät dem samma dag eller frys in.
Underbart att kunna baka semlor - de blev helt fantastiska. Tack för receptet, ska definitivt gå in och baka mer grejor här till den kommande inflyttningsfesten.
SvaraRaderaKul att höra! Kladdkakan och muffins brukar vara populära även bland icke allergiker
Radera